Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Δίβρη-Ορεινή Ηλεία: κορυφαίος εναλλακτικός προορισμός


Εφαλτήριο για εναλλακτικές δράσεις η Ορεινή Ηλεία, με επίκεντρο τη Δίβρη

Σε συνεργασία με την κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση «Eco Δίβρης», διοργανώθηκε η 4ήμερη απόδραση των 75 νέων από την κατασκήνωση «Χαρούμενο Χωριό» της Βαρυμπόμπης στην ευρύτερη περιοχή της Ηλείας, η οποία αποσκοπούσε στην ευαισθητοποίηση των νέων γύρω από το περιβάλλον. Εφαλτήριο ήταν η Κάτω Μονή Δίβρης του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, στην οποία φιλοξενήθηκαν οι νέοι από τις 19 έως τις 22 Αυγούστου.


Η απόδραση είχε στο επίκεντρο τη γνωριμία των νέων με την Ηλεία, για τους σκοπούς της οποίας διοργανώθηκε επίσκεψη στους καταρράκτες της Νέδα και σε ακτή του Κυπαρισσιακού Κόλπου, όπου πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ για τη σπουδαιότητα της ακτής για την αναπαραγωγή χελώνων Καρέτα Καρέτα.
Το ιστορικό μοναστήρι της Δίβρης με τον κατανυκτικό του χαρακτήρα και το πλούσιο φυσικό περιβάλλον, λειτούργησε ως καταλύτης για την ενίσχυση του ομαδικού πνεύματος και της επικοινωνίας μεταξύ των συμμετεχόντων στην ξεχωριστή αυτή απόδραση του «Χαρούμενου Χωριού» στην περιοχή μας.


Μια από τις πιο όμορφες στιγμές που έζησαν οι συμμετέχοντες στο 4ήμερο, ήταν η μουσική βραδιά στην πέτρινη βρύση Γαβροβίκου στην είσοδο της Δίβρης, όπου μέλη του μουσικού συγκροτήματος «Αστακός» της κατασκήνωσης (Παύλος Αλεξαντωνάκης-καχόμ, Γιώργος Μενεγάκης-κιθάρα, Ελένη Καλογιάννη-κρουστά & φωνή, Μαρία Μενεγάκη-φωνή, Καρατζάς Δημήτρης- φωνή & τρομπέτα) χάρισαν δυνατές μουσικές εμπειρίες στους παρευρισκόμενους, με την υποστήριξη της «Eco Δίβρης».


Ξεχωριστή ήταν επίσης η εμπειρία της επίσκεψης των νέων στο Μουσείο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης «Αρχοντικό Πετραλιά» και της πεζοπορίας στους 7 παραδοσιακούς μαχαλάδες της Δίβρης.


Με τη συμβολή και υποστήριξη της Μητρόπολης Ηλείας, με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γερμανό και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αθανάσιο, με την αρωγή του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου κου Αβράμη Δημητρίου, των ενεργών πολιτών της Δίβρης, της ομάδας «Εθελοντές-Αλληλέγγυοι» και του κέντρου τοπικής ανάπτυξης «Διώνη», αλλά και την άψογη εξυπηρέτηση που παρείχαν οι τοπικοί επαγγελματίες, το εγχείρημα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

 «Η γόνιμη ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών, αλλά και η ζύμωση του ντόπιου πληθυσμού της ορεινής Ηλείας με τους 75 υπέροχους νέους από την κατασκήνωση Βαρυμπόμπης, είναι οι καρποί αυτής της πρώτης συνεργασίας μας με το «Χαρούμενο Χωριό». Η «Eco Δίβρης» ΚοινΣΕπ συνεχίζει να στηρίζει έμπρακτα κάθε πρωτοβουλία και δράση που στόχο έχει να αναβαθμίσει την περιοχή μας και να τονώσει το ηθικό των ντόπιων, που έχουν υποστεί τις σκληρές επιπτώσεις της ερημοποίησης της ελληνικής υπαίθρου και της επί δεκαετίες απαξίωσης ενός ανθρώπινου δυναμικού που έχει αστείρευτη όρεξη για δημιουργία και ανεξάντλητο αποθεματικό ιδεών, εργατικότητας και θέλησης!», δήλωσε ο πρόεδρος της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης Δίβρης, κος Παναγούλης Κώστας. «Είμαστε ανοικτοί σε κάθε πρόταση συνεργασίας που προάγει το συλλογικό συμφέρον και την αλληλεγγύη, ως το μόνο ισχυρό, αποτελεσματικό αντίδοτο στην οικονομική και κοινωνική αποτελμάτωση της σύγχρονης εποχής», τόνισε ο κος Παναγούλης.



Λίγα λόγια για την «Eco Δίβρης» και το «Χαρούμενο Χωριό»:

Την περασμένη άνοιξη ιδρύθηκε στη Δίβρη του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας η κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση «Eco Δίβρης». Σκοπός του Συνεταιρισμού είναι η επιδίωξη του συλλογικού οφέλους και η εξυπηρέτηση γενικότερων κοινωνικών συμφερόντων μέσα από την παραγωγή προϊόντων και την παροχή υπηρεσιών για την ικανοποίηση των αναγκών της συλλογικότητας (πολιτισμός, περιβάλλον, οικολογία, εκπαίδευση, παροχές κοινής ωφέλειας, αξιοποίηση τοπικών προϊόντων, διατήρηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων κ.ά.).   

Η κατασκήνωση «Χαρούμενο Χωριό» ανήκει στην εταιρεία ΣΤΑΣΥ, ιδρύθηκε το 1950 και από τότε μέχρι σήμερα λειτουργεί ανελλιπώς κάθε καλοκαίρι σε μόνιμη εγκατάσταση στην Βαρυμπόμπη Αττικής. 
Το καλοκαίρι του 2016 λειτούργησαν δύο 20ήμερες αποστολές (Α΄ και Β΄ Αποστολή) για παιδιά ηλικίας έως 15 ετών, και μία 10ήμερη (Γ΄ Αποστολή) για νέους άνω των 16 ετών, στα πλαίσια της οποίας οργανώθηκε η εξόρμηση στην Ηλεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου